Kennisbank

Tips voor eten en drinken bij dementie

Tips voor eten en drinken bij dementie

Eten en drinken bij dementie kan best een uitdaging zijn. Mensen vergeten vaak om te eten of hoe ze eten moeten. Het gevaar van ondervoeding ligt dus op de loer. Met behulp van platformen als Dementie en Zorg voor Beter hebben wij enkele tips verzameld.

Tip 1: Samen eten
Allereerst is het belangrijk dat de sfeer rondom de maaltijd prettig is. Samen eten kan helpen, want zien eten, doet vaak eten. Royal Foods houdt hier dan ook rekening mee. Of de maaltijden in multiportie of individueel zijn verpakt, samen eten is altijd mogelijk. Alle maaltijden hebben dezelfde opwarmtijd waardoor u dan ook allemaal tegelijk met de maaltijd kunt starten.

Tip 2: Sfeervol eten
Ook eten zelf zorgt voor sfeer. Denk aan kleurrijk eten op de juiste temperatuur. Doordat we altijd koken met verse producten en deze op de juiste manier bereiden met zo weinig mogelijk toevoegingen, behoudt de maaltijd zoveel mogelijk zijn originele kleur. Daarnaast nemen we uitgebreid de tijd om de opwarmadviezen met u te bespreken. Op deze manier zorgen we ervoor dat de maaltijden er na het opwarmen smakelijk uitzien en dat ze niet te warm of te koud zijn wanneer u ze opdient.

Tip 3: Zorg voor eten van vroeger
Om het eten te stimuleren kan herkenbaarheid van het eten en de setting bijdragen. Servetten en borden van vroeger kunnen helpen. Maar ook eten van vroeger zorgt voor die herkenbaarheid. Bij het samenstellen van de menu’s houden we hier dan ook rekening mee. Zo kan de cliënt of u als zorgmedewerker altijd kiezen voor Hollandse gerechten. Denk aan gerechten als stamppot boerenkool met rookworst, andijvie met een gehaktbal en gekookte aardappelen of witlof met een hamlapje en aardappelpuree.

Tip 4: Zorg voor eten dat de cliënt graag lust
Om mensen met dementie beter te laten eten helpt het om te zorgen voor eten dat men graag lust. Wij begrijpen hoe belangrijk dit is, daarom houden wij volledig rekening met de wensen van uw cliënten. Zo kunt u bij ons Royal Plus systeem aangeven wat uw cliënt niet lekker vindt. Bij het genereren van de maaltijd houden wij hier dan rekening mee. Lust uw cliënt wel snijbonen, maar geen boterbonen? Dat is geen probleem. Wij zorgen ervoor dat uw cliënt altijd eten krijgt dat hij of zij lekker vindt.

Ook kan het gebeuren dat de smaak van uw cliënt verandert. Ook dit is geen probleem. U beheert het profiel van uw cliënt zelf en kunt dus eenvoudig wijzigingen doorgeven. Soms kan het slikken ook een probleem zijn. Wanneer u dit aangeeft, houden wij hier rekening mee. Wij kunnen dan de maaltijden gemalen of vloeibaar aanleveren.

Tip 6: Gevarieerde menu’s
Gevarieerd eten is niet alleen voor gezonde en jonge mensen belangrijk, maar ook voor mensen met dementie. Bij de samenstelling van onze menucyclus houden we hier dan ook rekening mee. We zorgen elke week voor een gevarieerd aanbod. Daarnaast wisselen onze menu’s in de winter en zomer. Ook houden we rekening met feestelijke momenten. Elk jaar stellen we een nieuw Paas-, Pinkster- en Kerstmenu samen. Op deze manier zorgen we er samen voor dat uw cliënt gezond en gevarieerd eet.

Meer weten over eten in de ouderenzorg? Wilt u weten wat onze kant en klaar maaltijden voor mensen in de ouderenzorg kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

1156  Ouderenzorg