Gezonde voeding voor ouderen

Het kan best lastig zijn om te bepalen wat gezonde voeding voor ouderen is. Over het algemeen geldt dat ouderen vaak een heel andere energiebehoefte hebben dan jongeren. Maar niet iedere oudere is hetzelfde. Zo kan de een nog vrij actief zijn, terwijl het voor de ander lastig is om te bewegen. Of de een heeft veel onderliggende problemen en slikt daarvoor medicijnen, terwijl de ander nauwelijks medicatie hoeft te slikken.

De manier waarop je ouder wordt is dus per persoon ontzettend verschillend. Naast het hanteren van algemene richtlijnen voor gezonde voeding voor ouderen kan het daarom nodig zijn om specifieke adviezen toe te passen.

Richtlijnen voeding en ouderen
Bij voeding voor ouderen geldt over het algemeen dat de energiebehoefte afneemt als je ouder wordt. Het Voedingscentrum adviseert ons dan ook om te kiezen voor voeding met een goede voedingsstoffendichtheid. Dit houdt onder andere in dat het belangrijk is om elke dag veel groenten en volkorenproducten te eten. Dit zorgt voor een goede stoelgang en verlaagt de kans op hartziekten en beroertes.

Ook is het raadzaam om de hoeveelheid zout in de maaltijden te beperken. Dit helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen en dit ontziet de nieren.

Bij de bereiding van de maaltijden houden wij rekening met de richtlijnen van het Voedingscentrum. Daarnaast is het altijd mogelijk om specifieke diëten bij ons door te geven. Heeft u bijvoorbeeld een cliënt met een hoge bloeddruk dan kunt u kiezen voor een zoutarm dieet. Heeft uw cliënt problemen met zijn stoelgang dan kunt u kiezen voor een vezelrijk dieet. In principe is elk dieet bij ons mogelijk. Voor ouderen met kauw- en slikproblemen kunnen we de maaltijden vloeibaar of gemalen aanbieden. Overleg wel altijd eerst met uw diëtist welk dieet het beste bij u past. 

Gevarieerd eten voor ouderen
Gevarieerde voeding past niet alleen in een gezonde leefstijl van jongeren, maar is ook zeker voor ouderen belangrijk. Bij het samenstellen van onze menucyclus houden wij er dan ook rekening mee dat er voldoende variatie aanwezig is. Zo zorgen we ervoor dat we afwisselen in de soorten groenten die we aanbieden. Ook kijken we welke groenten passen binnen het seizoen.

Verder zorgen we ervoor dat er afwisseling zit tussen maaltijden uit verschillende keukens. Elke week vindt u bij ons een maaltijd uit de buitenlandse keuken, zoals lasagne, bami goreng of een Mexicaanse kipschotel. Ook houden we rekening met een gevarieerde bereidingswijze van de maaltijd. Zo wisselen we af met koken en stoven en voegen we verrassingselementen aan de maaltijden toe, zoals uien of tuinkruiden door de aardappelpuree.

Hoewel we variatie belangrijk vinden, zorgen we er zoveel mogelijk voor dat de maaltijden herkenbaarheid oproepen bij cliënten. Vooral omdat ouderen herkenbaarheid waarderen, kiezen we regelmatig voor Hollandse pot.

Meer weten over gezonde voeding voor ouderen
Wilt u meer informatie over gezonde voeding voor ouderen? U kunt altijd contact opnemen. Wij geven u graag advies.

758  Ouderenzorg